Developing the three-dimensional integrative model of teacher competencies (TRI-model) through a systematic review of teacher competencies for twenty-first century education - Sablić, Marija (Sodobna pedagogika, 2026)
Poklic učitelja v postprofesionalni dobi se sooča s paradoksom: na eni strani se od njega pričakuje, da ohrani pedagoško tradicijo, na drugi strani pa se sooča z izzivi, ki jih prinaša prihodnost izobraževanja. Temeljne pedagoške in didaktične kompetence ne zadostujejo več; treba jih je dopolniti s kompetencami za digitalno dobo, globalizacijo in ekološko krizo. Ta študija združuje teoretično-analitični pristop s sistematičnim pregledom literature v skladu s smernicami PRISMA. Poizvedbe so bile opravljene v podatkovnih bazah Web of Science, Scopus, ERIC, Google Scholar in CRORIS (za obdobje 2014–2025 za identifikacijo sodobnih kompetenc: n = 85; in za obdobje pred letom 2014 za identifikacijo tradicionalnih kompetenc: n = 23), kar je prineslo skupno 108 relevantnih virov. V pregledu literature so bili analizirani obstoječi modeli kompetenc, ki opredeljujejo pedagoške dimenzije (osebne, komunikacijske, analitične, socialne, čustvene, medkulturne, razvojne dimenzije, reševanje problemov) in didaktične dimenzije (kurikularne in organizacijske dimenzije, ocenjevanje, vzdušje v razredu, sodelovanje s starši). Analiza je ugotovila pet ključnih trendov: trajnost temeljnih kompetenc s potrebo po ponovni konceptualizaciji, pojav novih področij kompetenc (digitalne, umetna inteligenca, globalne, trajnostne, metakognitivne) in potreba po celostnih pristopih. Znanstveni prispevek te študije je nov tridimenzionalni integrativni model kompetenc učiteljev (TRI-model), ki združuje trajno jedro, kontekstualno plast in refleksivno os, kar omogoča sinergijo med tradicijo in inovativnostjo prek stalne refleksivne prakse.
Keywords: didactic competencies; didaktične kompetence; integrative model; integrativni model; kompetence učiteljev; pedagogical competencies; pedagoške kompetence; reflective practice; refleksivna praksa; teacher competencies