Local density approximation of spherically symmetric atomic ground states - Stojanovič, Blaž (Matrika, 2020)
Članek govori o problemu elektronske strukture in njegove rešitve z uporabo metode gostotnih funkcionalov. Prvi del članka se posveti teoretičnem ozadju, predstavljena in dokazana sta Hohenberg-Kohnova izreka. Za tem je izpeljan Kohn-Shamov sistem enačb in obravnavani so različni približki izmenjalno-korelacijskega funkcionala. V drugem delu je predstavljena numerična implementacija sferično povprečene aproksimacije lokalne gostote. Metoda je uporabljena za izračun atomskih osnovnih stanj in prvih ionizacijskih energij. Na koncu je predstavljena primerjava z eksperimentalnimi vrednostmi.
Keywords: atomic physics; atomska fizika; density functional theory; electronic structure; elektronska struktura; local density; lokalna gostota; metoda gostotnih funkcionalov