Osmo življenje - Haratišvili, Nino (knjige, 2023)
Epska družinska pripoved, stkana iz sedmih ženskih glasov, ki pripadajo sedmim generacijam gruzijske rodbine, se začne z receptom za čokolado. Mlada Stasia, hči gruzijskega proizvajalca čokolade, se s to skrbno varovano družinsko skrivnostjo poda za svojim mladim možem Simonom v Sankt Peterburg. Od tam nas knjiga popelje skozi prvo in drugo svetovno vojno, praško pomlad, gruzijsko vojno za neodvisnost pa vse do gruzijske državljanske vojne. / Veličastna gruzijska saga, v kateri avtorica zgodbo sedmih generacij svoje družine mojstrsko prepleta z zanimivo zgodovino gruzijskega naroda. Knjiga je kmalu po izidu postala mednarodni literarni fenomen in prejela nominacijo za Bookerjevo nagrado.
Keywords: Družina; Medgeneracijski odnosi; Rodbine; V leposlovju