Neakutna obravnava - nepogrešljiv del v celostni zdravstveni oskrbi - Peternelj, Andreja (Zdravniški vestnik, 2004)
Prikazane so prve slovenske izkušnje z organizacijo in delovanjem negovalnega oddelka, ki ga vodi diplomirana medicinska sestra. S premeščanjem bolnikov po končani akutni obravnavi na negovalni oddelek se je skrajšala ležalna doba na akutnem oddelku za 5% in stopnja ponovne hospitalizacije za 16%. Z negovalnegaoddelka je odšlo 61,9% bolnikov neposredno domov, v domove starejših občanov je bilo sprejetih 10,9%, v druge ustanove in enote za podaljšano zdravljenje 7%, umrlo je 9,6% bolnikov. Od odpuščenih je bilo 43% vceloti sposobnih samooskrbe, 23% ob delni pomoči in 34% je ostalo odvisnih odtuje pomoči. S programi usposabljanja smo v oskrbo odpuščenih bolnikov uspeli vključiti svojce in skrbnike. Ekonomski učinek se kaže v stroških negovalnega tima (ni zdravnika) in stroških diagnostike (23% stroškov povprečnega akutnega oddelka).
Keywords: Aged; Economics, Nursing; Ekonomija zdravstvene nege; Negovalne službe bolnišnične; negovalni oddelki; Nursing Evaluation Research; Nursing Service, Hospital; Organization And Administration; Rehabilitacijska nega; Rehabilitation Nursing; Starostniki; Statistics And Numerical Data; zdravstvena nega; Zdravstvena nega, ocenjevanje, raziskava