Tehnološke lastnosti in uporabnost lesa velikega pajesena v primerjavi z lesom velikega jesena - Gorišek, Željko (Les (Ljubljana), 2018)
Veliki pajesen (Ailanthus altissima (Mill.) Swingle)) spada med najbolj invazivne tujerodne drevesne vrste v Evropi in pri nas. Zaradi velike obnovitvene moči se hitro širi, predvsem na golosekih, na opuščenih kmetijskih površinah ter ob prometnih poteh. Botanično se razlikuje od velikega jesena (Fraxinus excelsior L.), sicer pa nanj značilno spominja z izgledom drevesa kot tudi s strukturnimi lastnostmi lesa. Zaradi tega smo primerjalno analizirali vizualne, anatomske in nekatere fizikalne ter mehanske lastnosti obeh lesnih vrst. V vseh anatomskih ravninah smo potrdili značilno vizualno in barvnometrično podobnost obeh proučevanih lesov. Anatomsko se raziskani venčasto porozni lesni vrsti razlikujeta predvsem v velikosti in razporedu trahej ter parenhimskega tkiva. Lesova imata podobni gostoti, pajesen pa je bolj dimenzijsko nestabilen. Mehanske lastnosti lesa pajesena so le nekoliko slabše od tistih pri lesu velikega jesena. Določili pa smo 20 % manjšo upogibno togost ter povprečno 50 % nižjo trdoto lesa pajesena v primerjavi z lesom velikega jesena. Nasprotno pa je bila strižna trdnost pri pajesenu 30 % višja. Glede na ugotovljene lastnosti je les pajesena uporaben za predelavo v celulozo in papir, razne lesne plošče in delno za manj obremenjene konstrukcije, ki niso izpostavljene drastičnim klimatskim razmeram.
Keywords: Ailanthus altissima; anatomija lesa; Chinese sumac; European ash; fizikalne lastnosti; Fraxinus excelsior; les; mechanical propertes; mehanske lastnosti; physical propertes; uporaba; use; veliki jesen; veliki pajesen; wood; wood anatomy