Microstructural and mechanical characterization of WAAM-fabricated inconel 625 - Krishnasamy, Saravanakumar (Strojniški vestnik, 2025)
Obločno navarjanje z žico (WAAM) je obetavna tehnika za izdelavo kompleksnih geometrij superzlitin na osnovi niklja, kot je Inconel 625. V pričujoči raziskavi smo analizirali mikrostrukturo in mehanske lastnosti zlitine Inconel 625, izdelane s postopkom obločnega varjenja s plinskim volframom (GTAW) v tehnologiji WAAM, da bi raziskali učinke toplotne obdelave na zgornjo in spodnjo cono večplastne stenske strukture. Vzorci so bili dve uri toplotno obdelani pri 980°C, nato pa ohlajeni z vodo (žarjenje z raztopino). Po toplotni obdelavi mikrostruktura razkriva, da so najbolj pogoste faze, kot so laves, sekundarne faze (?’) in monokarbidi (MC), raztopljene, kar je jasno opazno z optično mikroskopijo (OM), skenirno elektronsko mikroskopijo (SEM) in energijsko disperzijsko spektroskopijo (EDS). Tudi po postopku toplotne obdelave mehanske lastnosti, kot so rezultati mikrotrdote, kažejo, da ima spodnja cona večplastne stenske strukture višjo vrednost trdote kot zgornja cona. Po odstranitvi sekundarnih faz s postopkom raztopinskega žarjenja sta se natezna trdnost in meja plastičnosti v zgornjem in spodnjem delu večplastne stenske strukture povečali za skoraj 17% do 38% oziroma 15% do 22%.
Keywords: heat treatment; natezna trdnost; obločno navarjanje z žico (WAAM); optical microscope; optični mikroskop; tensile strength; toplotna obdelava; wire arc additive manufacturing (WAAM)