Adaptability of political parties to the economic and financial crisis? - Krašovec, Alenka (Annales. Series historia et sociologia, 2018)
Članek preučuje prilagodljivost slovenskih in čeških strank ekonomski in finančni krizi, ki je Evropo prizadela leta 2008. Upoštevaje ugotovitve mnogih politologov, pričakujeva, da so se tudi analizirane stranke prilagodile pričakovanjem volivcev oziroma javnosti in so v svojih volilnih programih (ne)posredno izpostavile problematiko naraščajočega prekarnega dela. Analiza je razkrila, da so stranke v tem pogledu v zelo majhni meri sledile pričakovanjem volivcev oziroma javnosti in so se na ta izziv v volilnih programih odzvale le posredno. Vendar pa so se stranke v bistveno večji meri prilagodile izzivom iz mednarodnega okolja, saj so dejansko vse v svojih volilnih programih omenile problematiko fleksibilnosti trga delovne sile. V tem pogledu je, pričakovano, moč identificirati pomen ideologije strank, saj so liberalne in konzervativne stranke praviloma izpostavile večjo potrebo po uvedbi večje fleksibilnosti trga delovne sile.
Keywords: Adaptability (Psychology); Economic crises; ekonomska kriza; Ekonomske krize; finančna kriza; Political parties; Politične stranke; Precarious employment; Prekarno delo; Prilagodljivost (psihologija); trg delovne sile