Using Newton's method to model the spatial light distribution of an led with attached secondary optics - Kaljun, David (Strojniški vestnik, 2016)
Zagotavljanje učinkovitih delovnih procesov je ključ do uspešnega in konkurenčnega podjetja. Še posebej velja to za proces razvoja svetil. Tako se v želji po hitrejšem in cenejšem razvoju velikokrat poslužujemo računalniških simulacij prostorske porazdelitve svetilnosti svetila (fotometrija), namesto realnih meritev. Simulacije namreč omogočajo testiranje svetila z različnimi optičnimi elementi v relativno kratkem času, kar omogoča preizkus več variant izdelka. Vendar pa so rezultati simulacij v celoti odvisni od vhodnih podatkov. Tako se lahko kar hitro zgodi, da se simulacijski rezultati ne skladajo z dejanskimi meritvami.
Keywords: diskretna optimizacija; LED; light-emitting diode; lokalno iskanje; metoda najmanjših kvadratov; Newtonova metoda; porazdelitev svetlobe