Artificial intelligence in space - Singer, Anže (Zbornik znanstvenih razprav (Pravna fakulteta. 1991), 2024)
Evropska vesoljska agencija (European Space Agency – ESA) je bila ustanovljena 30. oktobra 1980. Trenutno združuje triindvajset držav članic, njeno poslanstvo pa je oblikovanje razvoja evropskih vesoljskih zmogljivosti in zagotavljanje, da se naložbe v vesolje usmerjajo tako, da prinašajo koristi evropskim državljanom in svetu. Umetno inteligenco (UI) lahko razumemo kot inteligenco, ki jo izkazujejo stroji in ki lahko opazujejo, zaznavajo ter delujejo v svojem okolju, da maksimirajo verjetnost uspeha pri določenem cilju. UI je lahko pomembna in omogočitvena tehnologija za vesoljske misije, saj pripomore k povečanju znanstvenih rezultatov in k večji učinkovitosti same misije. Najuspešnejše izvedbe UI se v vesoljski industriji še vedno le redko uporabljajo, saj modeli, razviti znotraj nevronskih mrež, niso berljivi za ljudi. Kljub tem izzivom pa poznamo primere, v katerih ESA z lastnimi dejavnostmi uspešno dokazuje uporabo UI v vesoljskem sektorju. Hitro razvijajoče se področje vesoljskih raziskav in tehnologije, UI in z njimi povezane aplikacije odpirajo številne dvome ter razprave, hkrati pa postavljajo pod vprašaj ustreznost tradicionalnega vesoljskega prava. Prisotna je skrb, ali je pravni okvir dovolj posodobljen, da se lahko spoprime z izzivi, ki lahko nastanejo na področju UI in vesolja, ter kaj je treba storiti za ustrezno in pravočasno rešitev teh izzivov. Poleg vprašanj odgovornosti nekateri opozarjajo tudi, da sta zagotavljanje zaupnosti in varstvo podatkov med bolj perečimi temami v kontekstu UI.