Identifikacija dejavnikov, ki vplivajo na izbiro izobraževalnega programa - Kogovšek, Tina (Teorija in praksa, 2007)
Prispevek se ukvarja z oblikovanjem koherentne tipologije dejavnikov, ki vplivajo na izbiro izobraževalnega programa in na poklicno pot. Argumentacijo gradimo na principih triangulacijske metodologije, ki isti pojav opazuje s kvantitativnim in kvalititativnim pristopom. Temeljna izhodišča za identifikacijo zunanjih dejavnikov, ki vplivajo na izbiro izobraževalnega programa, smo najprej "izluščili" iz teoretskih izhodišč. V nadaljevanju smo te temeljne kategorije podrobneje razčlenili na podlagi lastne kvalitativne empirične raziskave med vodstvi institucij izobraževalnih programov, dijaki in študenti. Koherentnost dobljenih faktorjev smo dodatno prevetrili še s pomočjo "retrospektivnega" anketiranja zaposlenih. Na podlagi ugotovitev smo zapisali priporočila za teorijo in prakso karierne orientacije.
Keywords: Occupational choice; Poklicna izbira; Kariera; Kariera people; Career; Education; Izobraževanje; izobraževalni programi; izbira poklica