Kvalitativna analiza izbranih kemijskih parametrov in protimikrobnega delovanja različnih vrst slovenskega medu - Petrović, Alja (Koraki v znanost, 2020)
Med se kot priljubljeno ljudsko zdravilo uporablja že tisoče let. V naši raziskavi smo analizirali kemijske parametre medu, kot so antioksidanti, kisline, encimi, minerali, vitamini in fenolne spojine, ki imajo hkrati tudi protimikrobni učinek na določene mikroorganizme. V nadaljevanju smo proučevali vpliv protimikrobnih lastnosti medu na specifične mikroorganizme človeka. Vzorce so predstavljale izbrane štiri različne vrste slovenskega jedilnega medu: žajbljev, kostanjev, ajdov in hojev med ter medicinski med, ki je namenjen zunanji uporabi. Spektrofotometrično smo izmerili absorbance posameznih vzorcev medu ter izračune koncentracij fenolnih spojin primerjali z rezultati merjenja različnih koncentracij vodne raztopine galne kisline. Prav tako smo izmerili absorbanco antioksidantov v medu. Protimikrobni učinek posameznega medu na mikroorganizme v slini človeka smo dokazali z metodo difuzije na trdnem gojišču. Ugotovili smo, da vrsta medu pomembno vpliva na njegov protimikrobni učinek. Ta je največji pri kostanjevem medu. Korelacije so se pokazale tudi pri količini skupnih fenolnih spojin in njihovem vplivu na barvo medu, ne pa povsem tudi na antioksidativno učinkovitost. Rezultati so pokazali, da je pH medu delno odvisen tudi od vsebnosti skupnih kislin in skupnih fenolnih spojin. Analiza vsebnosti skupnih kislin in skupnih fenolnih spojin v medu ter njegovega protimikrobnega delovanja ni pokazala neposrednih povezav, saj so za protimikrobno delovanje medu pomembne še nekatere druge naravno prisotne učinkovine v medu glede na tip nastanka medu.
Keywords: antioksidanti; fenolne spojine; kisline; protimikrobna učinkovitost; slovenski med