The effect of ascending doses of ketoprofen on biochemical and coagulation parameters in lambs - Ural, Mehmet Nihat (Slovenian veterinary research, 2024)
Ketoprofen (KTP) je nesteroidno protivnetno zdravilo (NSAID), ki se v humani in veterinarski medicini uporablja kot sredstvo proti bolečinam, povišani temperaturi in vnetju. Čeprav se KTP pri ovcah uporablja za zdravljenje mišično-skeletnih vnetij, endotoksemije, pljučnice, enteritisa in pri manjših kirurških posegih, kot sta odstranjevanje rogov in kas-tracija, ni podatkov o varnosti zdravila. Namen te študije je bil ugotoviti vpliv biokemijskih in koagulacijskih parametrov po intramuskularni (IM) aplikaciji različnih odmerkov KTP pri jagnjetih. Vrednosti aspartataminotransferaze (AST), kreatin kinaze (CK) in laktat dehidrogenaze (LDH) so se po 24 urah v primerjavi z 0 urami v vseh skupinah znatno povečale (p < 0,05). KTP ni povzročil značilnih sprememb vrednosti albumina (ALB), alanin aminotransferaze (ALT), dušika sečnine v krvi (BUN), kreatinina (CRE), CK in LDH v različnih skupinah odmerkov. Vrednost AST je bila po 24 urah pomembno višja le v skupini z odmerkom 6 mg/kg v primerjavi s skupino z odmerkom 1,5 mg/kg (p < 0,05). Čeprav znotraj posameznih skupin ni bilo statistično pomembnih razlik v vrednostih protrombinskega časa (PT), fibrinogena in D-dimerov, smo v skupini z odmerkom 6 mg/kg v 24 urah v primerjavi z uro 0 opazili znatno povečanje vrednosti aktiviranega delnega tromboplastinskega časa (aPTT) (p < 0,05). Posledično bi lahko povečane vrednosti CK in LDH (ki so lahko povezane s poškodbami mišic) omejile uporabo IM aplikacije KTP pri jagnjetih.
Keywords: drug safety; haemostatic function; hemostatska funkcija; hepatotoksičnost; hepatotoxicity; jagnjetina; ketoprofen; lambs; nefrotoksičnost; nephrotoxicity; nesteroidno protivnetno zdravilo; non-steroidal anti-inflammatory drug; varnost zdravil