Kratka zgodovina modernih urbanističnih načrtov Ljubljane - Kavčič, Jože (Urbani izziv. Posebna izdaja, 2011)
Predstavljeni so štirje urbanistični oziroma prostorski načrti Ljubljane: regulacijski načrt 1895, GUP 66, prostorski dokumenti LJ 2000 in prostorski načrt LJ 2010. Urbanistično načrtovanje razvoja mesta je prikazano v sklopu načrtnega in pravno določenega postopka, prostorski akti pa kot javni, pravni in zavezujoči dokumenti. Okvirno je podana njihova besedilna vsebina in nekateri kartografski prikazi. Kritično je ocenjena vsebina veljavnega prostorskega načrta (LJ 2010), ki na izvedbeni ravni nima prave vsebinske povezave s strateškimi usmeritvami niti ni povezave urbanističnega načrtovanja s konkretnimi projekti.
Keywords: generalni urbanistični plani; GUP; Ljubljana; prostorska regulacija; prostorski načrti; urbanism; urbanistični načrti; urbanizem