Presoja dokaznih predlogov v upravnem sporu - Žuber, Bruna (Pravnik, 2023)
Upravni spor se razvija v smeri vse aktivnejše vloge upravnega sodišča pri ugotavljanju relevantnega dejanskega in pravnega stanja v zadevi. Kljub možnosti, da sodišče v upravnem sporu izvaja dokaze po uradni dolžnosti, je pretežni del aktivnosti za izvedbo dokazov na strankah postopka. Sodišče je dolžno podane dokazne predloge presoditi in sprejeti odločitev glede izvedbe posameznega dokaza. Prispevek obravnava presojo dokaznih predlogov v upravnem sporu. Avtorici se najprej opredeljujeta do pomena in uresničevanja pravice do dokaza ter s tem povezane porazdelitve trditvenega in dokaznega bremena v upravnem sporu. Nato se s teoretičnega in praktičnega vidika osredotočata na presojo dokaznih predlogov v upravnem sporu in pri tem ločujeta formalna in materialna merila presoje dopustnosti dokaznih predlogov. Prispevek analizira tudi uporabo dokazov, ki so bili pridobljeni s kršitvijo človekovih pravic in svoboščin, preučuje presojo dokaznih predlogov pri odločanju o izdaji začasne odredbe ter razčlenjuje standarde obrazložitve zavrnitve dokaznih predlogov.
Keywords: administrative dispute; burden of proof; criteria for assessing the admissibility of proposed evidence; dokazni predlog; dokazno breme; formal criteria; formalna merila; materialna merila; merila presoje dopustnosti dokaznega predloga; pravica do dokaza; proposed evidence; right to evidence; substantive criteria; upravni spor