Poškodbe žolčnih vodov pri holecistektomiji v Sloveniji (5-letna analiza) - Gadžijev, Eldar (Zdravniški vestnik, 2007)
Izhodišča. Poškodbe žolčnega sistema so klinično prepoznavne poškodbe, ki nastanejo med operacijo ali kot posledica operacije. Poškodbe pri holecistektomiji so vzrok za pomembno obolevnost operiranih. To pomeni podaljšano zdravljenje, večje stroške zdravljenja in slabšo kakovost življenja bolnikov. Pogostnost poškodb žolčevodov pri laparoskopski holecistektomiji je še vedno skoraj dvakrat višja kot pri odprti holecistektomiji. Zaključki. Sistemsko smo prikazali način in vrsto poškodbe žolčnih vodov, klinično sliko, smiselno diagnostično obdelavo ter načela kirurškega zdravljenja žolčnih vodov. Predstavili smo tri najpogosteje uporabljene klasifikacije poškodb žolčnih vodov. Nato smo podali rezultate epidemiološke študije poškodb v slovenskih bolnišnicah za obdobje od 2001 do vključno 2005. Na koncu smo predstavili tudi možnosti preprečevanja poškodb žolčnih vodov pri holecistektomijah.
Keywords: Bile Ducts; Cholecystectomy; classification; Holecistektomija; injuries; Intraoperative Complications; Intraoperativni zapleti; Kirurški postopki, operativni; kirurško zdravljenje; Klasifikacija; Laparoscopy; Laparoskopija; Poškodbe; Preprečevanje in nadzor; prevention and control; Surgical Procedures, Operative; Žolčni vodi