Laparoscopic radical prostatectomy does not cause significant tissue ischemia - Vodopija, Nado (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča Karcinom prostate je v razvitem svetu najpogostejša maligna bolezen pri moških, starejših od 50 let. Laparoskopska radikalna prostatektomija je danes pogosto uporabljana operacija pri bolnikih s karcinomom prostate. Za razliko od klasične odprte radikalne prostatekomije je laparoskopski pristop za bolnika prijaznejši, dolgoročni izidi pa podobni pri obeh metodah. Plin CO2, ki ga insufliramo med laparoskopsko radikalno prostatektomijo, s tlakom med 12 in 14 mm Hg, bi lahko povzročal ishemične okvare na tkivih v operacijskem področju. Bolniki in metode V prospektivni primerjalni klinični raziskavi smo oblikovali dve skupini bolnikov. V preiskovano skupino je bilo vključenih 44 bolnikov s karcinomom prostate iz Urološkega oddelka Splošne bolnišnice Slovenj Gradec; zdravili smo jih z laparoskopsko radikalno prostatektomijo s tehniko Montsouris. V kontrolno skupino pa je bilo vključenih 11 bolnikov s karcinomom prostate iz Urološkega oddelka Učne bolnišnice Maribor. Ti so bili zdravljeni s klasično retropubično radikalno prostatektomijo. Poleg kliničnih podatkov in patoloških preiskav smo bolnikom v obeh skupinah določali aktivnost encimov GSH-Px, SOD in CAT v venski krvi pred začetkom operacije in neposredno po njej. Prav tako smo vsem bolnikom na koncu operacije vzeli košček tkiva s površine vratu sečnika za imunohistokemično in morfometrično preiskavo površine odprtih kapilar. Rezultati Bolniki preiskovane in kontrolne skupine so si bili med seboj klinično primerljivi. Pri tistih, ki so bili operirani po laparoskopski metodi, je operacija trajala dalj časa (219 43 min.) kot pri klasično operiranih (140 13 min.). Količina izgubljene krvi med operacijo je bila signifikantno manjša pri laparoskopsko operiranih bolnikih (343 265 ml) v primerjavi z bolniki v kontrolni skupini (542 157 ml). (Izvleček skrajšan pri 2000 znakih)
Keywords: Capillaries; Catalase; Glutathione Peroxidase; Glutationska peroksidaza; Ischemia; Ishemija; Kapilare; Katalaza; Laparoscopy; Laparoskopija; laparoskopska kirurgija; Pathology; prostata; Prostata, novotvorbe; prostate; Prostatectomy; Prostatektomija; Prostatic Neoplasms; rak (medicina); Superoksidna dismutaza; Superoxide Dismutase; Surgery; Urinary Incontinence; Urinska inkontinenca; urologija