Slovenia's parliamentary elite - Fink-Hafner, Danica (Teorija in praksa, 2017)
Pogosto uveljavljanje odgovornosti parlamentrane elite prek (predčasnih) volitev (skupaj z uvedbo spolnih kvot) je v zadnjem času v Sloveniji privedlo do krčenja izkušenega jedra (ponovno izvoljenih) poslancev, hkrati pa tudi do povečevanja deležev (1) visoko izobraženih poslancev in (2) poslank. Trenutni delež poslancev s prejšnjo parlamentarno izkušnjo, ki je tako nizek, kot je bil v fazi utrjevanja demokracije v letu 1996, kaže na to, da volivci imajo moč, da uveljavljajo odgovornost poslancev in izberejo nove predstavnike. Toda upadanje deleža izkušenih poslancev postavlja pod vprašaj pogosto in radikalno menjavo nacionalne parlamentarne elite kot dolgoročne rešitve sodobnih problemov predstavništva.
Keywords: Odgovornost; Parlament; Parliament; Political elites; Political representation; Politične elite; Politično predstavništvo; Responsibility; Slovenia; Slovenija