Velike krasatele (Crassatellidae, Bivalvia) iz oligocenskih plasti pri Poljšici - Mikuž, Vasja (Geologija, 2001)
Med večjimi in lepše ohranjenimi fosilnimi ostanki iz oligocenskih plasti v okolici Poljščice so tudi krasatele. So razmeroma pogotne, vendar večinoma slabo ohranjene. Mislili smo, da bo determinacija dveh velikih in celih krasatel enostavna ter zanesljiva. Izkazalo pa se je, da je v strokovni literaturi zelo veliko podobnih oblik. Brez poznavanja značilnosti notranjostilupin in revizije vseh dosedanjih velikih eocenskih in oligocenskihkrasatel v Evropi, točnejša določitev ni mogoča. Pri primerkih iz Poljšice smo se odločili za najbolj našim krsatelam podobno vrsto Crassatella cf. pseudotumida Benoist, 1911.
Keywords: fosili; oligocen; paleontologija; paleontology; Poljšica; školjke