Geografija v Evropi in na Slovenskem v času velikih geografskih odkritij - Ogrin, Darko (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2019)
V prispevku je prikazan razvoj evropske in slovenske geografi je v času velikih geografskih odkritij med 15. in koncem 18. stoletja. Obdobje je pomenilo izredno razširitev geografskega obzorja, zbranih je bilo ogromno informacij o svetu, ki so vzpodbudile potrebo po novih načinih obdelave in prikaza znanj o Zemljinem površju. V tem času se je povečalo število kartografskih, horografskih in topografskih prikazov današnjega slovenskega ozemlja. Na Slovenskem so živele ali s tega ozemlja izhajale nekatere osebnosti, ki so prispevale k napredku evropske znanosti in boljšemu poznavanju sveta.
Keywords: geografska odkritja; geographical discoveries; history of geography; predhodniki moderne geografije; Slovene geography; slovenska geografija; zgodovina geografije