Možnosti za prenos enega zarodka v postopku zunajtelesne oploditve - Virant-Klun, Irma (Zdravniški vestnik, 2003)
Izhodišča. Ker v postopku zunajtelesne oploditve vnašamo v maternico dva zarodka - blastocisti, je delež dvoplodnih nosečnosti večji kot v splošni populaciji. Namen naše raziskave je bil ugotoviti klinične rezultate po elektivnem prenosu ene same blastociste. Metode. Retrospektivno smo analizirali rezultate 696 postopkov zunajtelesne oploditve. Postopke smo razdelili v dve skupini: 37 postopkov, v katerih smo v maternico elektivno prenesli eno samo blastocisto (skupina 1), in 659 postopkov, v katerih smo v maternico elektivno prenesli dve blastocisti (skupina 2) Primerjali smo stopnjo zanositve, delež dvoplodnih nosečnosti in delež spontanih splavov. Ugotavljali smo vpliv metode zunajtelesne oploditve (klasični IVF in ICSI) in starosti ženske ( 38 let) na klinične rezultate po prenosu ene ali dveh blastocist. Rezultati. Po prenosu ene ali dveh blastocist se stopnji nosečnosti nista statistično pomembno razlikovali (30% vs. 46%); po prenosu ene blastociste ni bilo nobene dvoplodne nosečnosti, po prenosu dveh blastocist je bilo 18% dvoplodnih nosečnosti. Metoda zunajtelesne oploditve nivplivala na delež dvoplodnih nosečnosti po prenosu dveh blastocist, medtem ko je bil delež dvoplodnih nosečnosti pri ženskah, mlajših od 38 let, statistično pomembno večji kotpri starejših ženskah (19% vs. 6%; p < 0, 05). Zaključki. Klinični rezultati po elektivnem prenosu ene ali dveh blastocist sozelo primerljivi. S prenosom ene blastociste se izognemo dvoplodni nosečnosti. Elektivni prenos ene same blastociste je priporočljiv predvsem priženskah, mlajših od 38 let.
Keywords: blastocista; Embryo Transfer; Fertilization In Vitro; human pregnancy; in vitro fertilization; neplodnost; Nosečnost; Nosečnost večplodna; Nosečnost, izid; Oploditev in vitro; Pregnancy; Pregnancy Outcome; Pregnancy, Multiple; Zarodek, prenos; zarodki; zunajtelesna oploditev