Splošna termografija konj - Kruljc, Peter (knjige, 2024)
Termografija je diagnostična slikovna tehnika, posneta s termografsko kamero. Prve kamere so bile izdelane v štiridesetih letih prejšnjega stoletja in so bile sprva namenjene vojaški in industrijski rabi, sredi 20. stoletja pa so se začele uporabljati v medicinski diagnostiki. Ena prvih objavljenih študij na področju humane medicine je bila študija o raku dojke, ki so ji v naslednjih letih sledile številne druge. V veterinarski medicini je bila termografija prvič uporabljena med šestdesetimi in zgodnjimi sedemdesetimi leti prejšnjega stoletja in je postala pomembno diagnostično orodje, zlasti za uporabo pri konjih.Od takrat so bile objavljene druge študije o uporabi termografije na različnih področjih medicine konj, zlasti v fiziologiji, patofiziologiji, klinični diagnozi, poškodbah, zdravljenju in fizioterapiji.V veterinarski medicini je termografija postopoma postala primarno in dopolnilno diagnostično orodje, predvsem kot pomoč pri kliničnem pregledu konj. Posebno vlogo ima v športni medicini konj, kjer lahko spremlja delo in odkriva športne poškodbe konj. Poleg številnih prednosti ima termografija pri praktični uporabi tudi nekatere omejitve. Metoda ni specifična in ne more določiti etiologije patoloških sprememb. Zato se pogosto uporablja skupaj z drugimi sodobnimi diagnostičnimi metodami (rentgen, ultrazvok, računalniška tomografija in magnetna resonanca) in ne kot nadomestek zanje.