Primerjava hoje s pripomočkom za hojo (Femuret) in hojo z nadkolensko protezo pri bolnikih po amputaciji zaradi bolezni žilja - Erjavec, Tatjana (Rehabilitacija (Ljubljana), 2013)
Izhodišča: Z meritvami smo želeli ugotoviti, ali je za osebe po nadkolenski amputaciji hoja s pripomočkom za hojo Femuret bolj naporna kot hoja z nadkolensko protezo s kolenom na zaklep. Metode: V študijo smo vključili deset bolnikov po transfemoralni amputaciji zaradi bolezni žilja s sočasnimi boleznimi drugih organov. Pri šestminutnem testu hoje smo pri bolnikih merili porabo kisika (VO2 ) z direktno metodo merjenja in z aparatom za elektrokardiografijo registrirali srčno frekvenco in morebitne spremembe pri elektrokardiogramu. Izmerili smo povišanje krvnega tlaka med hojo, prehojeno razdaljo v šestih minutah in izračunali hitrost hoje. Bolniki so subjektivno ocenjevali napor pri hoji z Borgovo lestvico zaznanega napora. Učinkovitost hoje smo ocenjevali z metaboličnim in fiziološkim indeksom porabe kisika. Rezultati: Razlike v porabi kisika, maksimalnem povečanju srčnega utripa in zvišanju krvnega tlaka med hojo s pripomočkom in hojo s protezo niso bile statistično značilne. Ugotovili pa smo statistično značilne razlike pri prehojeni razdalji in zato tudi pri hitrosti hoje (p < 0,001). Poraba kisika je bila pri obeh načinih hoje v povprečju 50% predvidene maksimalne glede na starost, maksimalno doseženi srčni utrip pa okoli 70 % maksimalno predvidenega. Hoja s protezo je bila glede na metabolični in fiziološki indeks porabe učinkovitejša kot hoja s pripomočkom Femuret (p < 0,001). Zaključki: Hoja s pripomočkom Femuret in hoja z nadkolensko protezo sta ob individualno izbrani hitrosti hoje energetsko enako zahtevni. Glede na intenzivnost napora predstavljata zmerno telesno aktivnost. Hoja s protezo je zaradi večje hitrosti hoje bolj učinkovita kot hoja s pripomočkom Femuret.
Keywords: early walking devices; hoja; pripomočki za zgodnjo hojo; transfemoral amputation; transfemoralna amputacija; Walking