Sodobno zdravljenje poškodb obraznega skeleta - Vesnaver, Aleš (Zdravniški vestnik, 2008)
Izhodišča V zadnjih dvajsetih letih smo priča velikemu napredku pri oskrbi zlomov obraznega skeleta. Zdravljenje teh zlomov je bilo še do 60. let prejšnjega stoletja skoraj izključno konzervativno. Z razvojem novih tehnik, materialov in načel pa je glavno vlogo postopno prevzemala kirurgija. Na kratko so opisani mehanizmi nastanka zlomov obraznega skeleta, kirurški pristopi k zlomom, učvrstitve zlomov z osteosintezo oz. notranjo fiksacijo ternovosti pri zdravljenju obraznih poškodb na KO za maksilofacialno in oralnokirurgijo. Zaključki Zdravljenje zlomov obraznega skeleta je sedaj praviloma kirurško, ker je natančnejše, hitrejše in zanesljivejše od konzervativnega zdravljenja. Zato daje boljše rezultate. Poleg tega pa ga bolniki laže prenašajo.
Keywords: Bone Substitutes; Bone Transplantation; Diagnosis; Facial Bones; Fracture Fixation; Injuries; kirurško zdravljenje; Kost, nadomestki; Kost, presaditev; Lobanja, zlomi; Obrazne kosti; poškodbe; Radiography; Skull Fractures; Surgery; Tomografija radiografska, računalniška; Tomography, X-Ray Computed; Zlom, fiksacija; zlomi