Vloga sil zaščite, reševanja in pomoči pri obvladovanju poplavne ogroženosti - Kramer Stajnko, Janja (Gradbeni vestnik, 2019)
Poplave so naravni pojav, ki se ga ne da preprečiti, in po vsem svetu povzročajo mnogo smrtnih žrtev, veliko ekonomsko škodo kot tudi številne okoljevarstvene probleme. Učinkovit sistem varstva pred poplavami temelji na dejstvu, da lahko z ustreznimi ukrepi poplave obvladujemo in se nanje predhodno pripravimo ter na takšen način zmanjšamo pogostost kot tudi posledice poplav. Obvezni elementi cikla obvladovanja poplavne ogroženosti so pripravljenost (preprečevanje, priprava), odziv (posredovanje, sanacija) in obnova (rekonstrukcija). Z izvedbo celovitih gradbenih ali negradbenih protipoplavnih ukrepov lahko v fazi pripravljenosti zmanjšamo poplavno ogroženost, a potencialne nevarnosti poplavljanja ne moremo preprečiti v celoti. V fazi odziva ob posredovanju je tako ključnega pomena učinkovitost sil za zaščito, reševanje in pomoč, ki so nujen element sistema obvladovanja poplavne ogroženosti.
Keywords: cikel celovitega upravljanja ogroženosti; flood risk management; gradbeni in negradbeni protipoplavni ukrepi; integrative risk management cycle; obvladovanje poplavne ogroženosti; protection, rescue and relief forces; sile za zaščito, reševanje in pomoč; structural and non-structural flood protection measures