Sistem knjižničnega nadomestila v Sloveniji - Pirš, Simon (Knjižnica, 2015)
V članku je obravnavana problematika učinkovitosti slovenskega sistema knjižničnega nadomestila. Ta je ovrednoten s primerjavo s tujimi sistemi knjižničnega nadomestila. Sistem vsake primerjane države je najprej analiziran, nato pa je podana primerjava na podlagi bistvenih lastnosti sistemov knjižničnega nadomestila po Evropski direktivi 92/100/EEC. Primerjani so mehanizmi sistemov Danske, Francije, Nemčije, Avstralije in Slovenije. Poleg vsebinske primerjave je glede na dosegljive podatke podan tudi poskus statističnega ovrednotenja. Analiza je pokazala, da je lahko slovenski sistem kljub nekaterim težavam razumljen kot učinkovit v mednarodnem merilu. Raziskovanje področja je oteženo, ker so podatki slabo dostopni. Raziskava je uporabna, ker osvetljuje problematiko slovenskega sistema knjižničnega nadomestila, in aktualna zaradi sprememb, ki jih na tem področju namerava vpeljati Javna agencija za knjigo.
Keywords: knjižnično nadomestilo; public lending right; cultural policies; kulturna politika; avtorsko pravo; copyright