Transperitonealna laparoskopska radikalna nefrektomija - Zupančič, Marko (Zdravniški vestnik, 2006)
Izhodišča Namen prispevka je predstaviti naše izkušnje s transperitonealno laparoskopsko metodo radikalne nefrektomije pri bolnikih z rakom ledvice in jih primerjati z rezultati, ki so dostopni v strokovni.literaturi. Bolniki in metode Med junijem 2000 in marcem 2006 smo pri 11 bolnikih, starih od 39 do 82let (povprečno 56,3 leta), pri katerih smo ugotovili raka ledvice, naredili ali poskusili narediti transperitonealno laparoskopsko radikalno nefrektomijo.Diagnozo ledvičnega raka smo postavili na osnovi UZ in CT slikanja trebuha, rentgenograma pljuč ter laboratorijske analize krvi in urina. Med laparoskopskim posegom smo pri vseh bolnikih beležili trajanje operativnega posega in izgubo krvi, po posegu pa smo naredili patohistološki pregled preparata ter kontrolirali potrebo po analgetikih, trajanje hospitalizacije in čas do vključitve v običajne telesne dejavnosti bolnikov. Rezultati Pri 8 bolnikih smo uspeli narediti transperitonealno laparoskopsko radikalno nefrektomijo v celoti, pri 3 bolnikih pa je bil zaradi različnih vzrokov (obsežna krvavitev, tehnične težave) potreben preklop v klasično operativno tehniko. Pri 2 od 8 bolnikov smo ob zaključku laparoskopskega operativnega posega uporabili modifikacijo ročno asistirane laparoskopske operativne metode, v 1 primeru pa je bila zaradi krvavitve drugi pooperativni dan potrebna klasična ponovna operacija. Med laparoskopsko operiranimi bolnikije pri 4 (50%) šlo za svetlocelični karcinom stadija pT1, pri 2 (25%) za pT2 in pri 2 (25%) za p2T3. Povprečno je operativni poseg trajal 209 minut.Pri dveh bolnikih je bilo potrebno medoperativno nadomeščanje krvi. Analgetično zdravljenje je bilo pri vseh bolnikih potrebno na dan operativnegaposega in prvi pooperativni dan. Hospitalizacija po opravljenem posegu je znašala od 4 do 7 dni. Bolniki so začeli opravljati običajne telesnedejavnosti 5 do 15 dni po opravljenem operativnem posegu. (Izvleček skrajšan na 2000 znakov)
Keywords: Diagnosis; Kidney Neoplasms; laparoskopska kirurgija; Ledvica, novotvorbe; ledvice; Nefrektomija; Nephrectomy; rak (medicina); Surgery; Surgery, Laparoscopic; Treatment Outcome; Zdravljenje, izid