Govorne ploskve Simone Semenič kot performativno razgaljanje jezika - Pori, Eva (Amfiteater (Ljubljana), 2019)
Simona Semenič je s svojo izrazito avtorsko (ne več) dramsko pisavo, hkrati pa tudi s svojimi performansi, ki izhajajo iz nje, v slovenski prostor prinesla radikalno de(kon)strukcijo dramske forme, ki se manifestira tudi v rušenju konvencionalnih jezikovnih vzorcev in konceptov. Prispevek preizprašuje in analizira jezikovno destabilizacijo tekstov skozi aplikacijo treh različnih, do sedaj na opusu Simone Semenič še nepreverjenih aspektov: teorije znaka R. Jakobsona, hermenevtične filozofske misli M. Heideggerja in teorije gledališča V. Novarinaja. S prepletanjem elementov jezikovno-govorne alogike, nesmislov, hibridnosti in fragmentarnosti, ki prehajajo na označevalno raven, Semeničeva vzpostavlja jezik dramatičnih kontrastov ter tako pokaže, da je besedilnost danes posebne narave. Temelji na konceptu nelinearnega strukturiranja (ne več) dramskih govornih ploskev raznolikih, velikokrat mediatiziranih diskurzov, drama ali tekst v "dramatizirani družbi" (R. Williams) pa sta postala prizorišče dinamičnih prehodov in "prekrivanj epistemologij različnih medijev ter literarnih in uprizoritvenih taktik" (T. Toporišič).
Keywords: acting speech; Heidegger, Martin; igralski govor; Jakobson, Roman; jezik; language; Novarina, Valere; performativity; performativnost; Semenič, Simona