The market vs. the right to communicate - Wahl-Jorgensen, Karin (Javnost (Ljubljana), 2005)
Poročilo MacBridove komisije je opredelilo komuniciranje kot temeljno individualno in kolektivno pravico in ponudilo vrsto priporočil za njeno zaščito. Med drugim je poročilo osvetlilo potrebe po utrjevanju kulturne identitete, zagotavljanju raznovrstnosti izbire v medijih, zmanjševanju komercializacije komuniciranja in odpravi ovir za participacijo posameznikov. Članek, ki temelji na pogovorih z novinarji, dokazuje, da v primeru lokalnega tiska v Veliki Britaniji tržna logika deluje proti pravici do komuniciranja. Naraščajoča dominacija tedenskih časopisov s šibkimi resursi in v verižnem lastništvu je spodbudila vzpon antipolitičnega novinarstva. Avtorica je antipolitične težnje proučevala na primeru kampanj, uvodnikov in pisem bralcev- mnenjskega novinarstva, prek katerega lahko lokalni časopisi spodbujajo družbene spremembe. Razkriva, da je lokalno novinarstvo postalo novinarstvo konsenza, ki lahko povečuje skupnostno solidarnost, a ne more postaviti pod vprašaj statusa quo.
Keywords: Velika britanija; mass media; množični mediji; privatizacija; tržno gospodarstvo; lastništvo; obveščanje; pretok informacij; journalism; novinarstvo; objektivnost; svoboda tiska; svoboda informiranja; svoboda govora