Razvoj vsakodnevnih aktivnosti pri otroku s prirojeno obojestransko pomanjkljivostjo zgornjih udov - Brezovar, Darinka (Rehabilitacija (Ljubljana), 2019)
Rehabilitacija otroka s popolno odsotnostjo zgornjega uda zahteva celostni timski pristop. Načrt obravnave pripravimo in sproti prilagajamo glede na oceno funkcijskega stanja. Zgodnja obravnava vključuje razvojno nevrološko obravnavo z biomehanskim pristopom, kasneje pa obravnava vključuje tudi iskanje in razvijanje nadomestnih strategij za učinkovito izvedbo vsakodnevnih aktivnosti. Dolgoročni cilj je osamosvojitev otroka na vseh področjih življenja. V članku predstavljamo primer otroka z obojestransko prirojeno dismelijo roke, njegov razvoj funkcijskih sposobnosti, opremo s pripomočki in nadomestne strategije pri učenju vsakodnevnih aktivnosti. Opremljen je bil z mehansko protezo za eksartikulacijo v ramenskem sklepu na desni strani. Funkcija dveh prstov, ki sta izraščala iz leve rame, se je postopno izboljšala. Ob vključevanju v programe habilitacije je osvojil večino vsakodnevnih aktivnosti, čeprav z zamudo šest mesecev do dveh let. Glede na rezultate ocene z Vprašalnikom za oceno funkcijskih sposobnosti je na področju skrbi zase (PEDI) pomembno zaostajal za vrstniki (rezultati med 10. in 19. percentilom). Nekaterih veščin ni osvojil niti do starosti 12 let.
Keywords: bilateral dysmelia; Child; daily life activities; dnevne aktivnosti; habilitacija; habilitation; obojestranska dismelija; Ocupational Therapy; otrok; rehabilitation; Upper Extremity Deformities, Congenital; upper limb; zgornji ud