Interakcija literature in teorije od romantike do moderne - Matajc, Vanesa (Primerjalna književnost, 2006)
V obdobju od romantike do fin de siecla se zaradi samodojemanja subjekta in zavesti časa (zgodovinskosti/modernosti) čedalje bolj prepletata teorija in literatura. Članek to prikaže na primerih F. Schlegla ("Gespräch über die Poesie"), E. T. A. Hoffmanna, Baudelaira in Nietzscheja. Nietzschejev "konec metafizike", ki je s subjektivacijo diskurza omogočil interakcijo teorije in literature, se prenese v relativistično metodološko načelo novega historizma.
Keywords: Schlegel, Friedrich, 1872-1929; Literarne študije; Hoffmann, Ernst Theodor Amadeus, 1776-1822; Baudelaire, Charles, 1821-1867; Nietzsche, Friedrich, 1844-1900; literatura; literature; literarna teorija; literary theory; filozofija umetnosti; aesthetics; estetika; Romanticism; romantika; moderna; Moderna Therapeutics