Navadna jelka - Abies alba Mill. - Jurc, Maja (Gozdarski vestnik, 2008)
V prispevku prikazujemo pet vrst podlubnikov na navadni jelki (Abies alba): ostrozobega jelovega lubadarja (Pityokteines spinidens), zrnatega jelovega lubadarja (Cryphalus piceae), krivozobega jelovega lubadarja (Pityokteines curvidens), jelovega vejnega lubadarja (Pityophthorus pityographus), Vorontzowovega jelovega lubadarja (Pityokteines vorontzowi) ter velikega jelovega rilčkarja (Pissodes piceae). Na kratko je prikazana njihova morfologija, bionomija, opis poškodb, morebitne zamenjave, gostitelji, ogroženost sestojev, vzroki za gradacije ter dosedanje gradacije jelovih podlubnikov pri nas. Za najpomembnejše vrste je opisana tudi kontrola gostote populacij in zatiranje, našteti so njihovi najpomembnejši naravni sovražniki.
Keywords: navadna jelka; Abies alba Mill.; podlubniki; žuželke