La calibración de la comprensión lectora dentro del examen nacional de ELE según el MCER - Šifrar Kalan, Marjana (Linguistica (Ljubljana), 2014)
Namen pričujočega članka je predstaviti rezultate projekta umeščanja preverjanja bralnega razumevanja pri maturitetnem izpitu iz španščine kot tujega jezika v Skupni evropski jezikovni okvir (SEJO). Dokument SEJO in smernice za vrednotenje (Svet Evrope 2009) predstavljajo izhodišča ter standardizacijska sredstva za oceno ujemanja med zahtevnostjo maturitetnega izpita in referenčnimi ravnmi. Članek razčleni bralno razumevanje kot sporazumevalni proces v tujem in maternem jeziku. Kratki predstavitvi projekta umeščanja maturitetnih izpitov iz tujih jezikov in uporabljenih metod sledi primerjalna analiza rezultatov umeščanja, pridobljenih z dvema metodama: statistično - standardizacijski metodi Angoff in Basket - ter opisno z opisniki lestvic SEJO. Predstavljene so meje (minimalni prag točk) za ravni, ki so jih presojevalci prisodili za raven B1 na osnovni ter B2 na višji izpitni ravni. Na podlagi podrobnejše opisne analize izpitnih postavk se je izkazalo, da bi opisniki lestvic SEJO morali zagotavljati večjo transparentnost, izčrpnost in natančnost, saj se bralno razumevanje pojmuje kot tridimenzionalna dejavnost, v kateri se prepletajo raznolike splošne in jezikovne (pod)kompetence.
Keywords: baccalauréat; bralno razumevanje; Cadre européen commun de référence pour les langues; CECRL; compréhension écrite; espagnol; matura; SEJO; Skupni evropski jezikovni okvir; Slovenia; Slovénie; Slovenija; Spanish; standardisation des examens; standardizacija izpitov; španščina; tuji jeziki