Uporaba naravnih olj za površinsko zaščito lesa navadne bukve - Žigon, Jure (Les (Ljubljana), 2017)
Za površinsko zaščito lesa navadne bukovine (Fagus sylvatica L.) smo uporabili različna naravna olja. Lastnosti premazanih površin smo proučili po različnih standardnih postopkih. Proučevali smo čas utrjevanja, spremembe barve in sijaja, navzem olj v les in navzem vode v oljen les, z meritvami navideznih kontaktnih kotov kapljic vode pa smo ocenili vodoodbojnost oljenega lesa. Rezultati standardnih preskusov odpornosti so pokazali, da imajo med olji, uporabljenimi v tej raziskavi, tungovo, komercialno olje decking in laneno olje najboljše vodoodbojne in zaščitne lastnosti. Slabše odpornostne lastnosti so bile ugotovljene pri površinah, premazanih z orehovim, konopljinim in kokosovim oljem
Keywords: beech; bukev; Fagus sylvatica; lastnosti; naravna sušeča olja; natural drying oils; omočljivost; properties; property; tensiometer; tenziometer; wetability