Surface integrity after mechanical hardening of various aluminium alloys - Žagar, Sebastjan (Strojniški vestnik, 2011)
Namen prispevka je predstaviti dve vrsti aluminijevih zlitin AlCu4PbMgMn (2007-T351) in AlSi1MgMn (6082-T651), ki sta bili mikro površinsko utrjeni z različnimi pogoji udarnega utrjevanja s kinetično energijo kroglic. Udarno mikroutrjevanje površine je bilo izvedeno s kaljenimi jeklenimi kroglicami premera 0,5 mm, oznake S170 s trdoto 56 HRC, z različnimi tlaki zraka in z masnimi pretoki, ki zagotavljajo različne Almenove intenzitete. Cilj raziskave je, da z eksperimentalnimi metodami raziščemo zvezo med pogoji udarnega utrjevanja aluminijevih zlitin ter hrapavostjo in topografijo površine z mikroskopskimi preiskavami poškodb na površini, podprto z analizo mikrostrukture, trdote in zaostalih napetosti...
Keywords: aluminijeve zlitine; aluminium alloy; aluminium alloys; hrapavost površine; materiali; microhardness; mikrotrdota; residual stresses; shot peening; surface integrity; topografija površine; udarno utrjevanje; zaostale napetosti