Vsadni kardioverter-defibrilator pri atrio-biventrikularni elektrostimulaciji srca - Vokač, Damijan (Zdravniški vestnik, 2005)
Izhodišča. Bolniki z napredovalim srčnim popuščanjem imajo slabo prognozo. Kljub sodobnemu zdravljenju z zdravili je letna smrtnost od 30 pa tudi do 70 %, pri čemer je najpogostejši vzrok končna odpoved srca in nenadna srčna smrt, ki je najpogosteje posledica prekatne tahikardije ali fibrilacije. Prekatna fibrilacija je še posebej pogost zaplet končne odpovedi srca, posebno če gre za ishemično genezo. Klinične raziskave so pokazale, da je pri bolnikih s hudo sistolično disfunkcijo in levokračnim blokom zelo uspešno zdravljenje prekatna resinhronizacija z uporabo biventrikularne srčne stimulacije. Metoda pomembno izboljšuje akutne hemodinamske učinke zaradi resinhronizacije krčljivosti in bolj ekonomičnega krčenja srčne mišice. Učinki se nadaljujejo tudi skozi daljše časovno obdobje. Metoda bistveno izboljšuje kakovost preživetja bolnikov, klinične raziskave v zadnjem času pa so pokazale tudi bistveno izboljšanje preživetja bolnikov s popuščanjem srca in resinhronizacijskim zdravljenjem. Kljub zelo uspešnemu zdravljenju je smrtnost zaradi nenadne srčne smrti zelo velika. Vsadni kardioverter-defibrilatorji uspešno preprečujejo nastanek nenadne srčne smrti s prekinitvijo malignih prekatnih tahiaritmij kot sta prekatna tahikardija in fibrilacija, vendar pa ne izboljšujejo kakovosti življenja kakor resinhronizacijsko zdravljenje, zaradi tega se v zadnjem času čedalje bolj uporablja kombinirana metoda: resinhronizacija v kombinaciji s kardioverter-defibrilatorjem kot samostojno vsadno napravo. Zaradi uspešnosti tega zdravljenja je v zadnjem času opaziti veliko uporabo tega potencialno uspešnega zdravljenja. Zaključki. Implantacija kombinirane naprave je sicer zahteven postopek, vendar zelo uspešen in pri pravilni indikaciji ekonomsko sprejemljiv. V naši populaciji je pri veliki večini kandidatov za resinhronizacijsko zdravljenje v skupini bolnikov z napredovalim srčnim popuščanjem tudi indikacija za kombinirano zdravljenje. Večje multicentrične randomizirane klinične raziskave so pokazale boljšo kakovost življenja in tudi preživetje pri uporabi resinhronizacijskega zdravljenja srčnega popuščanja.
Keywords: Defibrilatorji, implantabilni; Defibrillators, implantable; Heart failure, congestive; Mortality; Odpoved srca, kongestivna; Pacemaker; Smrtnost; Srčni spodbujevalnik