Perceptions of didactic strategies among pupils and teachers in primary school - Mithans, Monika (CEPS journal, 2023)
Kakovost vzgojno-izobraževalnega dela je neločljivo povezana s številnimi dejavniki na ravni sistema, šole, učiteljev in učencev. Raziskava, katere del predstavljamo v tem prispevku, je potekala v okviru projekta Izobraževanje učiteljev kot dejavnik zagotavljanja kakovostnega vseživljenjskega učenja v učeči se družbi/v družbi hitrih družbeno-gospodarskih sprememb in negotove prihodnosti, ki ga je financirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). Prispevek ponuja grob pregled značilnosti odprtega pouka, ki kot nadpomenka združuje aktivne in v učence usmerjene strategije pouka. V empiričnem delu smo pozornost usmerili v preučevanje pogleda učencev in učiteljev na uporabo strategij pouka v pedagoški praksi. V raziskavi je sodelovalo 1.536 učencev 7. in 9. razreda osnovne šole in 263 njihovih učiteljev. Ugotovili smo, da učenci in učitelji kot najpogosteje uporabljeni strategiji pouka navajajo problemski in raziskovalni pouk, najredkeje pa se po mnenju obojih pojavlja projektni pouk. Kljub enotnosti o najpogosteje in najredkeje uporabljenih strategijah pouka med učenci in učitelji prihaja do statistično značilnih razlik v zaznavanju vseh strategij pouka. Učitelji namreč navajajo, da omenjene strategije uporabljajo pogosteje, kot to zaznavajo njihovi učenci. Ugotovili smo tudi statistično značilen vpliv boljšega učnega uspeha na zaznavanje nekaterih strategij pouka. Izsledki naše raziskave odpirajo nova raziskovalna vprašanja, predvsem pri načrtovanju podrobnejših analiz uporabe strategij pouka v pedagoški praksi.
Keywords: academic performance; aktivnost učencev; didactic strategies; osnovna šola; primary school; pupil activity; strategije pouka; učni uspeh