Ustvarjanje modela rezalnih sil z uporabo umetne inteligence - Milfelner, Matjaž (Strojniški vestnik, 2005)
Napovedovanje rezalnih sil pri frezanju z oblikovnim krogelnim frezalom je zelo pomembno za določitev optimalnih rezalnih parametrov pri postopku frezanja. Razviti modeli rezalnih sil pri frezanju z oblikovnim krogelnim frezalom, ki so predstavljeni v raziskavah, temeljijo na analitičnih metodah in so določeni z uporabo teoretičnega in praktičnega znanja ter preizkusov. V prispevku je predstavljen razvoj genetskega modela rezalnih sil za oblikovno krogelno frezalo z umetno inteligenco (genetsko programiranje). V genetskem modelu so upoštevani vsi vplivni parametri, ki vplivajo na velikost rezalne sile med postopkom frezanja. Predstavljeni model je ustvarjen iz preizkusnih podatkov za jeklo Ck45 pri različnih rezalnih parametrih. Dobljeni rezultati prikazujejo, da genetski model rezalne sile ustreza preizkusnim podatkom.
Keywords: modeli genetski; sile rezanja; frezanje; frezala krogelna; strojništvo; genetski algoritmi