Kemični motilci endokrinega sistema in reproduktivno zdravje žensk - Srnovršnik, Tinkara (Farmacevtski vestnik, 2023)
Kemični motilci endokrinega sistema so heterogena skupina kemičnih snovi, ki se vpletajo v delovanje endokrinega sistema. V telo jih najpogosteje vnesemo s hrano in vodo. Zaradi vezave na hormonske receptorje in učinka na sintezo steroidov, metabolizem ter biološko razpoložljivost spolnih hormonov so lahko povezani s številnimi ginekološkimi težavami, kot so neplodnost, sindrom policističnih jajčnikov, motnje menstruacijskega ciklusa, endometrioza, miomi maternice ali hormonsko odvisni raki. Lahko imajo učinek na reproduktivno zdravje žensk, zato mora zdravstvena stroka aktivno pristopiti k osveščanju laične javnosti, še posebej žensk v rodni dobi.
Keywords: endokrini motilci; ginekološke bolezni; Hormonski motilci; neplodnost; Rak (medicina); steroidni hormoni