Wind energy in Slovenia and Austria - Brinovar, Iztok (JET on-line, 2015)
Zaradi vse bolj očitnih klimatskih sprememb ter vedno večjih potreb po električni energiji je vedno več pozornosti namenjene uporabi obnovljivih virov. Med obnovljive vire energije uvrščamo tudi vetrno energijo. V članku je predstavljeno trenutno stanje glede izkoriščenosti vetrne energija v Sloveniji in Avstriji ter predstavljeni nacionalni cilji za prihodnost. V primerjavi s Slovenijo ima Avstrija dolgo tradicijo izrabe vetrne energije zaradi velikega vetrnega potenciala. Kot članici Evropske unije Slovenija in Avstrija sledita evropski energetski politiki in njenim ciljom trajnostne, konkurenčne in varne oskrbe z energijo. V drugem delu članka je posledično predstavljena tudi slovenska in avstrijska nacionalna energetska politika ter finančni podporni mehanizmi, ki spodbujajo izrabo vetrne energije in drugih obnovljivih virov. Obe državi spodbujata izrabo obnovljivih virov z uvedbo finančnih podpornih, mehanizmov, predvsem z zagotovljenimi odkupnimi cenami električne energije, obratovalnimi podporami in krediti.
Keywords: Avstrija; energija vetra; obnovljivi energetski viri; renewable energy sources; Slovenija; veter; wind energy; wind farm; wind power