Comet assay in the assessment of the human genome damage induced by gamma-radiation in vitro - Geraj-Vrhovac, Vera (Radiology and oncology (Ljubljana), 2004)
Namen. Z raziskavo smo želeli preveriti možnost uporabe testa komet pri ocenjevanju poškodb DNK, ki jih povzročijo različne doze žarkov x na perifernih človeških limfocitih in vitro. Materiali in metode. Čiste krvne vzorce smo odvzeli mladim, zdravim prostovoljcem - nekadilcem. Vzorce smo razdelili v 4 skupine. Prvo smo uporabili kot kontrolo, ostale tri pa smo obsevali z napravo s konstantnim obsevalnim virom žarkov gama (60Co) s hitrostjo doze 0,907 cGy/s. Skupine krvnih vzorcev smo obsevali 51 sekund, 437sekund in 1099 sekund z ustrezajočimi dozami 0,5 Gy, 4 Gy in 10 Gy. Za oceno krivulj, ki so ponazarjale odgovor kontrolne skupine vzorcev in treh obsevanih skupin vzorcev na obsevanje, smo opravili kometni test v alkalnih pogojih. Rezultati in zaključki. Izid kometnega testa je pokazal statistično pomembno višje vrednosti pri obsevanih skupinah vzorcev v primerjavi s kontrolno skupino. Učinek doze v razponu od 0,5 Gy do 10 Gy je bil premosorazmeren tako z dolžino kometovega repa kot z momentom. Z raziskavo smotudi potrdili, da je kometni test mogoče uporabiti za odkrivanje poškodb DNK, ki jih povzročijo visoke obsevalne doze. Takšnih poškodb s citogenetskimimetodami ni mogoče odkriti.
Keywords: Adult; Cobalt Radioisotopes; DNA; Dna Damage; DNA, pošdkoba; Dose-Response Relationship, Radiation; Doza-odgovor, odnos, sevanje; Gama žarki; Gamma Rays; genom; Kobaltovi radioizotopi; Limfociti; Lymphocytes; obsevanje; Odrasli; Radiation Effects