Proučevanje biomehanike kolena v prostoru - Veselko, Matjaž (Medicinski razgledi, 1999)
Proučevanje biomehanike kolena je zahtevno zaradi kompleksnosti gibov v kolenskem sklepu. V literaturi je opisanih veliko metod, od katerih pa večina ne upošteva gibljivosti kolena v treh oseh in ravninah. V zadnjem času je bilorazvitih nekaj mehaničnih in optičnih metod za proučevanje biomehanike kolena v prostoru. V članku predstavljamo izvirno metodo za proučevanje geometrije in kinematike kolena v prostoru z uporabo koordinatnega merilnika. Metoda temelji na določitvi geometrije togega telesa v izhodiščnem, na telo fiksiranem lokalnem koordinatnem sistemu in na določanju orientacije lokalnegakoordinatnega sistema v globalnem koordinatnem sistemu. Metodo primerjamo s podobnimi metodami. Prednost naše metode je v tem, da nam omogočanatančen študij prostorske biomehanike, sicer nedosegljivih sklepnih struktur na intaktnem kolenu.
Keywords: Knee joint; koleno; kolenski sklep; Biomechanics; biomehanika; Cadaver; metode; Movement; Range of motion, articular