Characteristics of rural architectural housing typologies in Doukkala area, Morocco - El Aoud, Youssef (Revija za geografijo, 2025)
Doukkala, regija v osrednjem Maroku, je znana po raznoliki podeželski arhitekturi, ki so jo oblikovala plemena glede na dosegljivost lokalnih virov in tradicijo. Prispevek raziskuje prehod od tradicionalnih k sodobnim oblikam bivališč ter izpostavlja razlike v obliki, gradbenih metodah, materialih in funkcijah, pa tudi izzive, s katerimi se soočajo podeželska naselja. Obravnava tudi prizadevanja države za ohranitev in ovrednotenje tradicionalnih bivališč kot kulturne dediščine. Študija uporablja opisni in zgodovinski pristop ter združuje terensko raziskovanje, pregled znanstvene literature in opazovanje terena s pomočjo programske opreme ArcGIS in satelitskih posnetkov za analizo tipologij podeželskih bivališč v regiji Doukkala.
Keywords: Arhitektura; bivališča tipa Tazota; Podeželje; podeželska bivališča; rural housing; Tazota housing; urban transformation; urbane spremembe