Uporaba standardov MOD v slovenski sodni praksi - Šetinc Tekavc, Martina (Delavci in delodajalci, 2019)
V prispevku so podani zaključki analize sodnih odločb Vrhovnega sodišča in Višjega delovnega in socialnega sodišča zadnjih nekaj let, v katerih sta se sklicevali na standarde Mednarodne organizacije dela (MOD) kot izhajajo iz ratificiranih konvencij. V obrazložitvah se sodišči sklicujeta nanje kot na pravno podlago za odločitev oziroma pogosteje kot dodaten argument za podkrepitev odločitve, ne glede na maloštevilnost takih odločb pa ni mogoče zanikati pomena standardov MOD nasploh in kot elementa obrazložitve sodnih odločb.
Keywords: analiza sodne prakse; case law analysis; ILO Conventions; ILO standards; interpreting tool; judgments; konvencije MOD; legal basis; obrazložitev; pravna podlaga; pripomoček pri razlagi; reasoning; sodne odločbe; standardi MOD