Starostniki v statusih animarum župnije Zgonik v dolgem 19. stoletju - Pavlin, Vojko (Kronika (Ljubljana), 2024)
Župnija Zgonik je najjužnejši izrastek goriške nadškofije v širšem kraškem zaledju tržaškega mesta. Prispevek obravnava demografske značilnosti starostnikov te župnije v dolgem 19. stoletju na osnovi treh statusov animarum. Delež starejših se je gibal okoli desetih odstotkov celotne populacije in je le polagoma naraščal, pretežno zaradi naraščanja števila starostnikov v šestdesetih letih starosti. Daleč največ starostnikov je umiralo »zaradi starosti«, pri čemer se je delež tega vzroka smrti na začetku 20. stoletja celo zopet povečal.
Keywords: 19th century; Demografija; demography; Koper (Slovenia); old age; prevention of communicable diseases; Sgonico (Italy); Starostniki; status animarum; Župnije