Vrednotenje sprememb zaznavanja, ugotovljenih s psihofizikalnimi metodami - Meh, Duška (Medicinski razgledi, 1997)
V članku smo opisali in ovrednotili dejavnike, ki vplivajo na rezultate psihofizikalnih preiskav, termometrije in vibrametrije. Zaznavni pragi so odvisni od različnih zunanjih in notranjih dejavnikov, ki jih moramo upoštevati pri razlagi ugotovitev. Rezultati preiskav temeljijo na subjektivnih odgovorih preiskovancev in so zato manj objektivni. Povezovanje rezultatov psihofizikalnih testov z ugotovitvami natančnega kliničnega pregleda in drugih preiskav omogoča natančno opredelitev okvare, kar smo dokazali patomorfološko in nevroradiološko. Ocenjevanje zaznavanja zahteva zato skrbno in natančno delo preiskovalca, ki mora biti oborožen z izkušnjami in z veliko znanja.
Keywords: občutek, motnje; Sensation disorders; občutek, prag; Diagnosis; bolečina, zaznava; Sensory thresholds; Pain threshold; neurology; nevrologija; Vibration; zaznavanje; občutki; diagnostika; motnje; vibracija; bolečina