Vizualizacija vektorskih polj v fiziki z uporabo barvnih kombinacij - Ambrožič, Milan (Obzornik za matematiko in fiziko, 2012)
Predstavljamo zanimiv in do neke mere izviren način vizualizacije smeri vektorskih polj, in sicer z uporabo RGB (R = red = rdeča, G = green = zelena, B = blue = modra) barvnega sistema. Te tri barve prilagodimo osem kartezičnega koordinatnega sistema: rdečo za smer ?$x$?, zeleno za smer ?$y$? in modro za smer ?$z$?. Z ustreznim mešanjem posameznih barv lahko tako v vsaki točki ponazorimo usmerjenost vektorja. Kot zgled pokažemo različne strukture električnih in magnetnih polj, hitrostno polje zračnih tokov okoli središča tornada ter nekatere nematične tekočekristalne strukture. Izkaže se, da uporaba takšnega barvnega ozadja, na katero so dodane še kratke daljice, poda nazorno informacijo o strukturi in lastnostih fizikalnega sistema.
Keywords: electric field; električno polje; fizika; magnetic field; magnetno polje; physics; RGB barvni sistem; RGB color system; vector field; vektorsko polje; visualization; vizualizacija