Nov način predstavitve tehnološkega znanja na konstrukterski ravni v orodjarstvu - Valentinčič, Joško (Strojniški vestnik, 2005)
V pričujočem prispevku predstavljamo nov način premostitve razkoraka med konstrukcijo izdelka in tehnologijo izdelave. Poglavitni namen je izdelava odločitvenega sistema v obliki računalniškega programa, katerega jedro je tehnološki izvedeniški sistem, ki ga uporablja konstrukter izdelka. Sistem odkriva kritična mesta novo konstruiranega izdelka z vidika tehnologije izdelave in nanje opozori konstrukterja izdelka. Glede na to se konstrukter odloči za morebitne spremembe konstrukcije - on je namreč odgovoren za spremembe konstrukcije izdelka. Sistem, ki ga predstavljamo, je namenjen orodjarstvu, kjer se izdela razmeroma drago orodje za izdelavo razmeroma cenenih izdelkov. Ker je oblika orodja negativna oblika izdelka, ze majhne spremembe v konstrukciji izdelka lahko zmanjšajo ceno izdelave orodja. Sistem za prilagajanje konstrukcije izdelavi v orodjarstvu (SPKIO) odkriva kritična mesta konstrukcije izdelka, predlaga odločitve o spremembi konstrukcije, končno presojo pa prepusča konstrukterju izdelka.
Keywords: konstruiranje za izdelavo; obdelave elektroerozijske; orodjarstvo; konstruiranje