Uporaba antikonvulzivnih zdravil pri zdravljenju afektivnih motenj - Žmitek, Andrej (Medicinski razgledi, 1998)
Idealnega zdravila za zdravljenje afektivnih motenj še ne poznamo. Večji izborzdravil izboljšuje možnost individualnega prilagajanja zdravljenja potrebam bolnika. Avtorja na osnovi pregleda literature obravnavata različne vidike uporabe antikonvulzivnih zdravil pri afektivnih motnjah: zdravljenje inpreprečevanje afektivnih epizod, stranske učinke antikonvulzivnih zdravil, mehanizme njihovega delovanja in njihove interakcije z drugimi zdravili. Podana so osnovna priporočila glede konkretne izvedbe zdravljenja. Po mnenju avtorjev predstavljajo antikonvulzivna zdravila koristno alternativo v zdravljenju afektivnih motenj.
Keywords: Affective disorders; duševne motnje; motnje razpoloženja; Drug therapy; Anticonvulsants; therapy; zdravljenje; zdravila; Administration and dosage; drug; Adverse effects; Pharmacology; Carbamazepine; Valproic acid