Cross-border access to healthcare in the EU - Toplak Perović, Barbara (Journal of comparative politics, 2023)
Vprašanje čezmejnega dostopa do zdravstvenega varstva v Evropski uniji že dolgo presega zamisel o zgolj spodbujanju gibanja delavcev prek meja. Kljub temu so ostanki diskurzov, ki temeljijo na nacionalni državi, ohranili nadzor nad nekaterimi državami članicami, zaradi česar je dostop do čezmejnega zdravstvenega varstva manj učinkovit. Članek se osredotoča na genealoško analizo regulativnih vidikov čezmejnega dostopa do zdravstvenega varstva. Po eni strani je poudarjena etična potreba po vse večji inkluzivnosti. Za ohranitev kakovosti javnega zdravstva je treba to uravnotežiti z realnimi premisleki, ob upoštevanju ekonomskih in drugih družbenih dejavnikov.
Keywords: cross-border healthcare; čezmejno zdravstveno varstvo; genealogija; genealogy; inclusivity; javno zdravje; public health; regulacija; regulation; vključenost