Influence of graphite on the hardness and wear behavior of AA6061-B4C composite - Prabagaran, Subramaniam (Materiali in tehnologije, 2014)
Preiskovano je bilo vedenje AA6061, AA6061-B4C-kompozita in hibridnega kompozita AA6061-B4C-Gr pri suhem drsenju z uporabo naprave "pin on disc". Kot trdno mazivo je bil uporabljen grafit, ki je mehka, spolzka in sivo-črna snov. Zaradi cepljive šibke medlamelarne povezave (v kristalu) ima grafit dobre mazalne lastnosti. Izvršene so bile analize primerjave trdote in vedenja pri obrabi AA6061, AA6061-B4C-kompozita in hibridnega kompozita AA6061-B4C-Gr. Borov karbid je poznan kot zdržljiv material z veliko trdoto. Po preizkusu obrabe je bila z elektronskim vrstičnim mikroskopom izvršena preiskava morfologije obrabljene površine vzorcev, da bi ugotovili nastale okside na obrabljeni površini kompozitov AA6061-B4C in AA6061-B4C-Gr. Ugotovljeno je bilo, da se pri naraščanju obremenitve pojavi vzajemen prenos materiala med Al-zlitino, ki se obrablja, in jeklom. Oksidativna obraba se je pojavila pri majhnih obremenitvah in velikih hitrostih, medtem ko se je obraba zaradi delaminacije in adhezije pojavila pri velikih obremenitvah in veliki hitrosti drsenja.
Keywords: boron carbide; borov karbid; drsenje; sliding; grafit; graphite; obraba; pin-on-disc; wear resistance; odpornost